V organizaciji EVROPSKE MREŽE ZDRUŽENJ ZA FIBROMIALGIJO (ENFA) je na Malti, Valetta, 12.5.2018 potekala konferenca z naslovom:

V VSAKI NEZMOŽNOSTI JE MOŽNOST

Evropska mreža združenj za fibromialgijo (ENFA) je letos na Malti organizirala konferenco z naslovom: V VSAKI NEZMOŽNOSTI JE MOŽNOST, ki je potekala v soboto, 12. maja, ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o fibromialgiji.

Glavni cilj konference je bil seznaniti in opolnomočiti predstavnike evropskih združenj za fibromailgijo ter jim dati  priložnost, da se srečajo in se z mednarodnimi kolegi pogovarjajo o trenutnem položaju in obravnavanju bolnikov s fibromialgijo.

V petek 11.5.2018 je potekalo zasedanje v Malteškem Parlamentu, na katerem sta predsednici ME, CFS in Fibromyalgia Alliance Malta, Ruth DeBono, in predsednica ENFA, Souzi Makri, govorili o stanju fibromialgije na nacionalni in evropski ravni.

Konferenca je potekala pod pokroviteljstvom gospe Marie-Louise Coleiro Preca, predsednice Malte, ki je konferenco tudi formalno otvorila, na kateri so potekala motivacijska predavanja  zdravnikov, profesorjev, predstavnikov organizacij bolnikov in resničnih bolnikov, v katerih so se vsi osredotočili na potrebo po reintegraciji ljudi, ki trpijo zaradi fibromialgije, v družbo, na delovna mesta in v domača okolja.

Vsi udeleženci so potrdili pomen zagotavljanja socialnega modela za ljudi z nevidnimi motnjami, premik od medicinskega modela in potrebe po izpodbijanju družbenih norm, za katere se še vedno pričakuje, da se jim bodo invalidi prilagodili.

Tukaj lahko preberete celotno poročilo o konferenci (v angleščini), ki jo je organizirala in z izjemnim odmevom med Evropskimi in nacionalnimi deležniki na področju zdravja izvedla ENFA.

 

Mateja Kržan, Podpredsednica ENFA

3.7.2018